De meerwaarde van biophilic design in een post-covid wereld
15 september 2020 

De meerwaarde van biophilic design in een post-covid wereld

Nu we langzaam weer een beetje aan het opkrabbelen zijn na de lockdown, reist de vraag wat we geleerd hebben van deze periode en hoe we dit geleerde in de praktijk gaan brengen? En kan biophilic design daarin een rol spelen?

VEILIGE OASE

In zeer korte tijd zijn veel van de plaatsen waar we graag vertoeven niet meer hetzelfde; ons eigen huis is veranderd van een plek waar je simpelweg na werk naartoe ging, in een veilige oase die ons beschermt van de ‘gevaren’ van de buitenwereld. Ook de vertrouwde plekken in de horeca waar we zo graag kwamen zijn ware vestingen geworden waar je vooraf moet reserveren, registreren, handen ontsmetten, temperatuur opmeten en afstand houden. Allemaal zaken die haaks staan op alles waar de horeca voor staat; ongedwongen gastvrijheid en verbinding.


DUURZAME OPLOSSING

Ook wij als ontwerpers worden uitgedaagd om na te denken over hoe wij met ons vak een bijdrage kunnen leveren aan een wereld waarin we niet om Covid-19, en de gevolgen die dit met zich meebrengt, heen kunnen. En dan heb ik het niet over kuch-schermen en 1,5-meter opstellingen, omdat ik ervan uitga dat deze tijdelijk zullen zijn. Maar wel over meer duurzame, lange termijn oplossingen die de mens en zijn gezondheid en welzijn vooropstellen.

Werken in een biophilic omgeving - Coffeelab Breda co-working


BIOPHILIC DESIGN

Kan biophilic design helpen met de uitdagingen waar we nu voor staan? Uit vele onderzoeken is naar voren gekomen dat wij, omringt door planten, bomen, daglicht, natuurlijke materialen, gezonder (ook mentaal) en gelukkiger zijn. En dat is precies waar op dit moment behoefte aan is.


HERSTELLEND VERMOGEN

De term biofilie betekent liefde voor het leven en de natuur als geheel. Biophilic design creëert omgevingen waarin veel natuurlijke elementen aanwezig zijn zoals planten, waterpartijen, organische vormen, frisse lucht, daglicht en natuurlijke materialen. Met als doel het herstellen van de band die wij als mens hebben met de natuur. Die connectie die we in de loop der tijd steeds meer kwijtgeraakt zijn doordat we in verstedelijkte omgevingen zijn gaan wonen en er meer technologie ons leven is binnengekomen. Terwijl de natuur juist een enorm herstellend vermogen heeft, waar wij als (gestreste) mens zo wel bij varen.


VERBINDING

Biophilic design begint met het concept dat mensen op de eerste plaats komen en dat onze relaties met elkaar en de natuur ons welzijn, onze productiviteit en het gevoel van verbondenheid kunnen verbeteren.


LUCHTKWALITEIT

Eén van de belangrijkste elementen van biophilic design is de kwaliteit van het binnenklimaat. Denk daarbij aan het gebruik van gezonde, niet-toxische verfsoorten maar ook de toepassing van een ioniserende luchtfilter die zorgt voor minder fijnstof, allergenen, schimmels, pollen of bacteriën/virussen in de ruimte. Als ondernemer kun je hier op voorsorteren door te zorgen voor goede ventilatie en die ook echt meetbaar en zichtbaar te maken in je zaak.

Anna Pancakes in Utrecht - groen verbeterd de luchtkwaliteit


GROEN IS GEZOND

Als fysieke verbinding met de natuur zijn levende planten perfect toepasbaar in elk interieur. Ze brengen instant sfeer en kleur en verbeteren de luchtkwaliteit doordat ze Co2 uit de lucht halen en zuurstof teruggeven. Ook verbeteren ze de akoestiek. Goed onderhoud is hierbij wel key want planten waar niet goed voor gezorgd wordt zien er snel triest uit en dit heeft zijn weerslag op de uitstraling van je zaak.

gezonde werkplek
gezonde werkplekken bij CoffeeLab in Breda


POSITIEVE BIJDRAGE

Luchtkwaliteit en groen-toepassingen zijn slechts 2 voorbeelden van de in totaal 14 biophilic design-elementen die je kunt gebruiken om in deze nieuwe werkelijkheid te laten zien dat je een positieve bijdrage wilt leveren aan de gezondheid van je gasten. Meer weten over biophilic design?
Ga naar mijn website en download het gratis e-book!


Een verkorte versie van deze blog is gepubliceerd op de site van Misset Horeca en vind je hier terug.

Over de schrijver
Al bijna 20 jaar ontwerp ik interieurs, vooral voor zakelijke klanten, onder de naam Studio Lime. Vanaf 2017 ben ik me gaan specialiseren in biophilic design omdat dit zo past bij wie ik ben; een natuurliefhebber met een drive om de aarde beter achter te laten voor onze kinderen. Dit helpt mij om nog betere, duurzame interieurs te ontwerpen. Plekken die rust uitstralen maar ook een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van de gebruikers. Waar mensen graag willen zijn!
Reactie plaatsen