BIOPHILIC DESIGN - HERSTELLEN IN DE NATUUR
17 februari 2021 

BIOPHILIC DESIGN - HERSTELLEN IN DE NATUUR

De herstellende werking van de natuur. Als je mij een beetje volgt dan weet je dat het mijn missie is om plekken om te toveren tot inspirerende ruimtes waar mensen zich fijn voelen, en waar veel natuur is om mee te connecten zodat je gestimuleerd en geprikkeld wordt. Ik voel dus ook feilloos aan wanneer dit fijne gevoel ontbreekt...

Deprimerende ruimtes

Ik was deze week op bezoek bij mijn moeder in een niet nader te noemen revalidatiecentrum, waar ze tijdelijk is om te herstellen van een gebroken heup. Wat heb ik me daar verbaasd over de energie van deze plek! Ik wilde eigenlijk zo snel mogelijk weer vertrekken, zo drukte de sfeer daar op mijn stemming. En dat terwijl ik superblij was om mijn moeder weer te zien. De kale anonieme ruimtes, ongetwijfeld functioneel maar o zo sfeerloos, donker en deprimerend, deden mij beseffen dat in de gezondheidszorg over het algemeen weinig oog is voor het feit dat goed ingerichte ruimtes het herstel enorm kunnen bespoedigen (met flinke besparingen als gevolg). Mensen liggen hier alleen of met z’n tweeën het grootste deel van de tijd op bed in een situatie die in de basis al niet prettig is. Dan wil je toch tenminste blij worden van de energie die de ruimte uitstraalt en niet nog gedeprimeerder raken?

Verbinding met de natuur

Er is zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat de hersteltijd na operaties daalt met 8%. De pijnmedicatie daalt zelfs met 22% in ruimtes die ingericht zijn met elementen uit de natuur (biophilic design). Heel logisch ook als je beseft dat wij als mens duizenden jaren lang alleen maar in natuurlijke omgevingen leefden. Die verbondenheid met de natuur zijn we een beetje kwijtgeraakt. Dat komt doordat ons leven zich veelal afspeelt in gebouwde omgevingen en beïnvloed wordt door technologie. Het is niet voor niets dat een huisarts iemand die stress-gerelateerde klachten heeft als eerste aanraadt om te gaan wandelen in de natuur. We weten intuïtief wel dat dit goed voor ons is.

Biophilic design 3

Sneller herstel

Dus als je ervoor zou kunnen zorgen dat dit goede gevoel dat we krijgen van de natuur wordt vertaald naar de inrichting van onze gebouwen, dan gaan we ons daar ook beter voelen. Dan kan de helende werking die de natuur op ons heeft ook daar zijn werk doen. Dat is wat biophilic ingerichte ruimtes doen; ze helpen mensen lichamelijk en geestelijk sneller te herstellen.

Mijn moeder is inmiddels gelukkig weer naar thuis in haar vertrouwde omgeving. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze een stuk sneller was hersteld in een mooie, sfeervolle ruimte met natuurlijke elementen. Dat was op zijn minst beter geweest voor haar gevoel van welzijn.

Wil je meer weten over de positieve effecten van biophilic design en wat dit kan doen voor jouw organisatie? Lees er meer over op deze pagina of download hier en het gratis e-book!

Over de schrijver
Al bijna 20 jaar ontwerp ik interieurs, vooral voor zakelijke klanten, onder de naam Studio Lime. Vanaf 2017 ben ik me gaan specialiseren in biophilic design omdat dit zo past bij wie ik ben; een natuurliefhebber met een drive om de aarde beter achter te laten voor onze kinderen. Dit helpt mij om nog betere, duurzame interieurs te ontwerpen. Plekken die rust uitstralen maar ook een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van de gebruikers. Waar mensen graag willen zijn!
Reactie plaatsen