Biophilic design

Biophilia is ons aangeboren verlangen en behoefte om in contact te zijn met de natuur

Studio Lime ontwerpt interieurs volgens de principes van biophilic design 


Ehm….is dat niet iets met planten?

Ja, het gaat zeker over het toepassen van planten in interieurs. Maar het gaat vooral over gezondheid. Hoe kun je interieurs ontwerpen waar het welzijn van de gebruiker centraal staat? Goed toegepast is biophilic design de sleutel naar een gezonde woon,- of werkomgeving. Het komt neer op het integreren van de natuur in interieurontwerpen op de volgende 3 manieren; 


1. direct contact met de natuur
2. indirect contact met de natuur
3. de natuur van de ruimte (welk gevoel geeft de ruimte je)


En deze categorieën omvatten de '15 principles of biophilic design' waarover je meer kunt lezen in mijn 'greenpaper'

CoffeeLab Breda - biophilic ingerichte flexwerkplekken

null

Vliegveld Singapore

Waarom biophilic design?


Het doel van biophilic interieurs is het herstellen van de band die wij als mens hebben met de natuur, waardoor we ons beter voelen. Die connectie zijn we in de loop der tijd steeds meer kwijt geraakt doordat we in verstedelijkte omgevingen zijn gaan wonen en er meer technologie ons leven is binnengekomen. Terwijl de natuur een enorm herstellend vermogen heeft, waar wij als (gestreste) mens juist zo wel bij varen. Nu meer dan ooit!

"Intuïtief weten we; de natuur is goed voor onze gezondheid, fysiek en mentaal"

The indoor generation


Wij brengen veel van onze tijd binnen door (in steden wel tot 90%) en eigenlijk weten we best dat dit niet bepaald goed is voor onze gezondheid. Zeker als je beseft dat we over het algemeen niet bewust nadenken over de producten die we in onze huizen en kantoren toepassen. Dat de verf die we gebruiken op onze muren, de pvc’s die we op de vloer leggen of de schoonmaakmiddelen waar we mee poetsen toxische stoffen vrij laten die we inademen. Kijk maar eens naar dit filmpje over “The indoor generation”.


Voordelen van biophilic design

null

CoffeeLab Eindhoven CS

Door het toepassen van verschillende design elementen die je ook ziet in de natuur kun je veel van deze problemen in interieurs voorkomen. Een gezond binnenklimaat is bijvoorbeeld één van deze elementen. Maar ook natuurlijk licht, een fijne akoestiek en goede materialen zijn belangrijk. 


De direct merkbare voordelen voor gebruikers van biophilic ingerichte ruimtes zijn;

  • minder stress
  • verbeterde stemming, cognitieve functies en gezondheid
  • een toename van energie, productiviteit, creativiteit en een gevoel van veiligheid
  • een verbeterde kwaliteit van leven

Deze voordelen zijn aangetoond in diverse wetenschappelijke studies en er zijn verschillende case studies die de positieve effecten overduidelijk laten zien. En eigenlijk zijn deze studies de bevestiging van wat we intuïtief wel aanvoelen; de natuur is goed voor onze (mentale) gezondheid!  

Hoger doel

Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen weer te connecten met de natuur. Om ze te laten ervaren hoe positief dit werkt op hun stress levels en hoe fijn ze zich hierbij voelen.

Voor henzelf, maar ook voor het grotere geheel.

Immers, als mensen weer in verbinding staan met de natuur, en daardoor met zichzelf, zullen ze vanzelf beter voor de natuur om zich heen gaan zorgen. En dat is wat de wereld nodig heeft!


Om dit gedachtegoed te ondersteunen, en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen wereldwijd, zijn we lid van de Biophilic Society.


null

"Knowing that you love the earth changes you,
activates you to defend and protect and celebrate.
But when you feel that the earth loves you in return,
that feeling transforms the relationship from a one-way street to a sacred bond."

Robin Wall Kimmerer

Voorbeeld project


nullHiernaast zie je 2 foto's van CoffeeLab in Breda. Deze vestiging hebben we vanaf de basis (oude VVV kantoor) mogen ontwerpen en daarbij was het de wens om zoveel mogelijk biophilic design elementen in het interieur toe te passen. Aan de rechterkant van het pand zit een CoffeeLab zoals we die al vaker hebben mogen maken.

Aan de linkerkant hebben we een ruimte ingericht met verschillende flexwerkplekken (WorkLab). Hier kun je ongestoord een ruimte (of bureau) huren voor korte of langere tijd. Met diverse faciliteiten zoals vergaderruimte, lunch, koffie etc. Een hele uitdaging om hier dezelfde fijne vibe te creëren zoals in alle CoffeeLab vestigingen maar dan wel met een betere akoestiek, minder harde materialen en gericht op mensen die er langere tijd verblijven. Hoe we dat gedaan hebben en welke biophilic elementen we hier precies hebben toegepast lees je hier… 


Wil je ook zo'n toffe werkplek? Neem contact op!

Biophilic design levert geld op!


Voor bedrijven kan biophilic design leiden tot verbeterde productiviteit, creativiteit en tevredenheid bij werknemers. Bovendien zorgt het voor een meer duurzame en milieuvriendelijke werkomgeving, wat bijdraagt aan een beter imago en een grotere aantrekkingskracht op klanten en werknemers. Lees meer over de financiële voordelen in dit blog.


null

Singapore, city in nature

Er is 1 plek in de wereld waar ze biophilic design als geen ander begrijpen en dat is Singapore. Daar brengen ze de natuur de stad in door muren, kolommen en neon's te vervangen door bomen, bladeren en insecten. Biofilie is de motor achter het welzijn van niet alleen de natuur zelf maar ook van de mensen die in de stad leven. Het is de enige manier om een dichtbevolkte miljoenen stad toch leefbaar houden!

🌿 Biophilic Design Academy 🌿

Ben jij interieurontwerper, stylist of (interieur) architect en wil je weten wat biophilic design voor jou kan betekenen? Wij hebben een online community opgericht waar je alles kunt vinden op het gebied van ontwerpen met de natuur. De Biophilic Design Academy is een kennisplatform, een levendige online leer omgeving waar biophilic liefhebbers, experts, geïnteresseerden, kenners en nieuwsgierigen elkaar kunnen inspireren, kennis opdoen en delen, elkaar kunnen helpen en ontmoeten (online en op events). Met als doel om biophilic design in Nederland meer bekendheid te geven bij opdrachtgevers. Zo kunnen we samen bouwen aan een betere wereld voor mens, dier en planeet.

Word jij hier enthousiast van?Je kunt nu lid worden voor een jaar en alles leren over deze boeiende ontwerpmethode!

Klaar voor een biophilic interieur?