BIOPHILIC DESIGN - EEN TIJDELIJKE TREND?
21 september 2022 

BIOPHILIC DESIGN - EEN TIJDELIJKE TREND?

Is biophilic design een trend? Als je een beetje op de hoogte bent van de laatste mode in (interieur) architectuur dan valt het je vast op; planten zijn 'all over the place' in zowel woonhuizen als werkplekken. Je kunt geen interieurmagazine openslaan of je komt groen tegen. Super gaaf om te zien natuurlijk, zeker voor iemand die al 20 jaar planten 'voorschrijft' in interieur projecten, ook toen nog niemand dat deed.


Natuur

Wat ik alleen nog vaak moet uitleggen is dat biophilic design veel meer is dan alleen het plaatsen van planten. En ik snap het hoor; planten zijn namelijk het meest zichtbare onderdeel van biophilic ingerichte ruimtes. In tegenstelling tot elementen als akoestiek of binnenklimaat; die zijn überhaupt niet te zien, alleen te ervaren. Het begrip 'natuur' omvat ook zoveel meer dan alleen het bos! De dikke Van Dale zegt; alles op aarde wat niet door de mens is gemaakt: planten, dieren, bergen, zee, lucht enz.


Direct/indirect

Al deze componenten uit de natuur kun je gebruiken om direct of indirect in een ruimte te verwerken. En met direct bedoel ik materialen die letterlijk uit de natuur komen zoals hout of kurk. Meer indirect zijn bijvoorbeeld het geluid van de zee op de achtergrond of het gebruik van ronde vormen in een ontwerp. En al deze mogelijkheden om de natuur naar de gebouwde omgeving te halen zijn erop gericht om de gebruiker van een gebouw weer te laten connecten met de plek waar hij vandaan komt. Deze connectie met de natuur zorgt voor een beter welzijn doordat het stress levels verlaagd en zorgt voor herstel.

Gezondheid

Je kunt dus een heleboel verschillende elementen gebruiken om een biophilic interieur te ontwerpen. Planten zijn daar maar een klein onderdeel van. En dat we op dit moment veel planten zien in interieurs wil niet zeggen dat dit over 5 of 10 jaar nog zo is. Maar omdat biophilic design veel meer gaat over de (geestelijke) gezondheid van mensen, over duurzaamheid en over onze herstellende band met de natuur, ben ik ervan overtuigd dat dit niet zozeer de volgende designtrend is maar meer een universele levenshouding van ontwerpers die het verschil willen maken. Maar ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken ;-)


Flow foodbar
biophilic interieur met veel hout en kurk elementen, goede akoestiek, maximaal daglicht en ja, ook planten

Meer weten over biophilic design? Ga naar mijn website en download het gratis e-book!

Over de schrijver
Al bijna 20 jaar ontwerp ik interieurs, vooral voor zakelijke klanten, onder de naam Studio Lime. Vanaf 2017 ben ik me gaan specialiseren in biophilic design omdat dit zo past bij wie ik ben; een natuurliefhebber met een drive om de aarde beter achter te laten voor onze kinderen. Dit helpt mij om nog betere, duurzame interieurs te ontwerpen. Plekken die rust uitstralen maar ook een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van de gebruikers. Waar mensen graag willen zijn!
Reactie plaatsen