BIOPHILIC DESIGN - AKOESTIEK

Wist je dat een slechte akoestiek direct gevolgen heeft voor je concentratie en je stress level? Het wordt heel erg onderschat hoe belangrijk goede akoestiek is voor je gezondheid en gevoel van welzijn. Dit is dan ook één van de peilers van biophilic design. Immers, in de natuur is de akoestiek altijd goed!

Akoestiek in de horeca

Iedereen kent wel een voorbeeld van slechte akoestiek in de horeca. Geluid dat alles overstemd en waardoor je je moet inspannen om te horen wat degene bij jou aan tafel zegt. En ook hoe vermoeiend dat is. Dat kan zo erg zijn dat je met hoofdpijn naar huis gaat. Zo was dat ook bij Café Restaurant Eindhoven (het voormalige Usine) dat wij in september over hebben genomen. Voor ons een belangrijk verbeterpunt dat we op verschillende manieren hebben aangepakt;
- harde stoelen vervangen door comfortabele gestoffeerde
- harde houten tafels ingedekt met linnen
- heel veel planten naar binnen gebracht
Dit laatste doet veel voor de geluidsoverdracht, het zuurstofgehalte in de lucht en is ook nog eens mega sfeervol!

Voorkomen is beter

Het is beter om bij een bouwproject (wonen of werken) van tevoren na te denken over geluidsoverdracht dan achteraf te moeten concluderen dat de akoestiek niet goed is. Natuurlijk zijn er tal van mooie en werkende oplossingen te bedenken maar die zijn vaak een stuk prijziger als je dit naderhand moet aanbrengen. De keuze voor welke materialen je gebruikt is daarin ook van belang. Materialen met een hoge akoestische waarde zijn bijvoorbeeld;

  • alle houtsoorten
  • geperforeerde platen
  • kurk
  • textiel (gordijnen, tapijten, stoffen)
  • (pet)vilt
  • mos
akoestische kantoorruimte
de werkplekken bij CoffeeLab Breda zijn voorzien van vele akoestische oplossingen

Project voorbeeld

Op de foto hierboven zie je een voorbeeld van een ontwerp van Studio Lime waar we extreem veel rekening hebben gehouden met akoestiek. Omdat je hier vanuit het rumoerige horeca gedeelte in de rustige werkomgeving komt merk je dit zeer goed op. Behalve het akoestische spuitplafond van cellulose zie je ook dat we gekozen hebben voor vloerbedekking in plaats van een harde gietvloer die in de andere ruimte ligt. Daarnaast is de achterwand gemaakt van houten latjes waar vilt achter zit, en zijn er gestoffeerde panelen tussen de bureaus in geplaatst. En dan is er nog een enorme hoeveelheid planten aanwezig in de ruimte. Dit alles zorgt ervoor dat je in een oase van rust terecht komt waar je heerlijk geconcentreerd kunt werken.

Iets voor jou? Je kunt hier je werkplek per minuut boeken, check de website van CoffeeLab


Wij kunnen helpen om de akoestiek in jouw ruimte te verbeteren!

Stuur een mail naar lianne@studiolime.nl

Meer weten over biophilic design? Ga naar mijn website en download het gratis e-book!

Over de schrijver
Al bijna 20 jaar ontwerp ik interieurs, vooral voor zakelijke klanten, onder de naam Studio Lime. Vanaf 2017 ben ik me gaan specialiseren in biophilic design omdat dit zo past bij wie ik ben; een natuurliefhebber met een drive om de aarde beter achter te laten voor onze kinderen. Dit helpt mij om nog betere, duurzame interieurs te ontwerpen. Plekken die rust uitstralen maar ook een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van de gebruikers. Waar mensen graag willen zijn!
Reactie plaatsen