BIOPHILIC DESIGN - NATUURLIJKE KLEUREN
22 maart 2022 

BIOPHILIC DESIGN - NATUURLIJKE KLEUREN

De toepassing van natuurlijke kleuren is een belangrijk element in biophilic design. Het valt onder 'indirect contact met de natuur' en is nauw verbonden met het element licht. Immers, zonder licht zie je geen kleur. En hoe meer licht, hoe helder je een kleur ziet. Het interessante aan kleur is dat het kan worden ingezet om emoties en gevoelens te beïnvloeden. Hier kan je dus mee spelen in een ontwerp.

Biophilic design - natuurlijke kleuren
Kleurenplan rusthuis

Kleur beïnvloed emoties

Zoals in het project hierboven; een rusthuis voor mensen in psychische nood. Dit moest een plek worden waar mensen zich even konden onttrekken aan hun dagelijkse omgeving om tot rust te komen. Daarom hebben we gekozen voor de kleur blauw. In de Feng shui bevordert deze kleur innerlijke rust en inzicht en in de kleurentherapie wordt blauw aanbevolen voor therapieruimtes omdat ze genezing en mentale ontwikkeling bevordert en helder denken stimuleert. Op deze manier kun je kleur dus therapeutisch inzetten.

Welke kleur roept welke emotie op?
Blauw > rust, tevredenheid, vrijheid en een heldere geest
Rood > liefde, woede, passie, kracht
Groen > ontspanning, verbinding, harmonie en evenwicht
Paars > trots, bewondering, creativiteit
Oranje > open, warm, enthousiast en gezellig
Geel > plezier, vermaak, uitbundigheid en wilskracht
Roze > liefde, plezier, zorgeloosheid en naïviteit
Zwart > angst, haat, verdriet

met kleur emoties beïnvloeden
Kleurenplan gebaseerd op de natuur

Natuurlijke kleuren

In de natuur komen in principe alle kleuren voor. Wat we bedoelen met natuurlijke kleuren zijn eigenlijk aardse tinten. Zachte, vaak vergrijsde, warme kleuren die zijn geïnspireerd op natuurlijke elementen zoals zand, klei, gesteente, rotsen of bladeren. We voelen ons hier goed bij omdat het ons direct in verbinding brengt met de plekken waar we zo van houden; het strand, de bergen, het bos. En dit hoeft beslist niet saai te zijn, dat bewijst het kleurenplan hierboven wel.

Must have boek


Een prachtig, inspirerend boek dat over kleuren uit de natuur gaat is Nature's Palette (Thames&Hudson). Elke kleur is gecategoriseerd op basis van een dier, een plant en een mineraal. Met geweldige illustraties en voorbeelden, echt een must-have als je van kleuren houdt!


Meer weten over biophilic design? Ga naar mijn website en download het gratis e-book!


Over de schrijver
Al bijna 20 jaar ontwerp ik interieurs, vooral voor zakelijke klanten, onder de naam Studio Lime. Vanaf 2017 ben ik me gaan specialiseren in biophilic design omdat dit zo past bij wie ik ben; een natuurliefhebber met een drive om de aarde beter achter te laten voor onze kinderen. Dit helpt mij om nog betere, duurzame interieurs te ontwerpen. Plekken die rust uitstralen maar ook een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van de gebruikers. Waar mensen graag willen zijn!
Reactie plaatsen