Verlang jij ook zo naar het voorjaar? Hoe komt het toch dat we elk jaar bijna depressief worden als de winter te lang aanhoudt? Dat heeft alles te maken met natuurlijk licht en ons tekort daaraan in deze periode van het jaar. En zeker nu we zoveel tijd binnen hebben doorgebracht mist ons lichaam daglicht! Natuurlijk licht is ook een belangrijk biophilic element.
Gezondheidsproblemen
Elke cel in ons lichaam heeft een soort klok-mechanisme dat wordt aangestuurd door het circadiaans ritme (de dagelijkse cyclus van het daglicht). Geen wonder dus dat licht zoveel invloed heeft op hoe wij ons voelen. Onderzoek heeft aangetoond dat er ernstige gezondheidsproblemen ontstaan als dit ritme wordt verstoord, zoals slaaptekort, obesitas en depressie.
Slaap-waak ritme
Hoe komt het dat we tegenwoordig niet meer zo ‘in sync’ leven met ons circadiaans ritme? Nou, bijvoorbeeld door onze 24/7 leefstijl waarbij we alles op elk moment van de dag/nacht tot onze beschikking hebben. Kunstmatig licht is er altijd en overal, evenals verwarmde plekken. Zelfs de minste schommeling in temperatuur heeft namelijk effect op ons slaap-waak ritme. Ook werken we langer, zitten we heel veel binnen en hebben we de beschikking over allerlei technologische toepassingen die niet per se goed zijn om in de nachtelijke uurtjes te gebruiken.
Wij hebben het grootste gedeelte van ons bestaan als mens geleefd naar het daglicht dat beschikbaar was. Je werd wakker als de zon opkwam en ging weer slapen als het donker werd. En je was het grootste deel van de dag buiten. Dat is waar ons lichaam op ingesteld is. Het is lastig om naar dat ritme terug te keren maar wat kunnen we doen om onszelf toch zoveel mogelijk bloot te stellen aan voldoende daglicht?
Natuurlijk licht tips
- Gebruik lichte kleuren op de muur als je een donker huis hebt. Let wel op; een huis op het noorden heeft warm-witte tinten nodig anders oogt het te koel. Bij een huis op het zuiden kun je wat koelere wittinten of lichtgrijs gebruiken.
- Te veel spullen in een ruimte neemt licht weg. Zorg voor een opgeruimd huis met slimme, weggewerkte opbergplekken.
- De vloer bepaald voor een groot deel de uitstraling van een ruimte en het zorgt voor weerkaatsing; kies daarom voor een lichte vloer, bvb licht eiken of een bleke stenen of linoleumvloer. Je kunt ook werken met lichte wollen karpetten.
- Maak gebruik van spiegels; op de juiste manier geplaatst weerkaatsen ze het daglicht de ruimte in. Ook mooi om zo het zicht op groen van buiten naar binnen te halen.
- Zware gordijnen kunnen ook het daglicht blokkeren, zeker als je ze niet volledig openschuift overdag. Als je geen directe inkijk hebt maak dan gebruik van lichte vitrage-achtige gordijnen of laat ze helemaal weg.
- Vang zoveel mogelijk natuurlijk licht gedurende de dag door; je buro te verplaatsen naar het raam, lopend of fietsend naar school/werk te gaan, een pauze wandeling te maken of buiten te sporten.
- Het licht in binnenruimtes schommelt tussen de 200 en 500 lux. Zelfs op de meest donkere dag is het daglicht nog ongeveer 1000 lux. Ga dus zoveel mogelijk naar buiten, ook op donkere dagen!
- Hoewel het wetenschappelijk (nog) niet bewezen is hebben veel mensen baat bij het gebruik van daglichtlampen om slaapproblemen of gevoelens van depressie te verhelpen. Prima als het helpt voor jou!
Om ons goed te voelen en beter te presteren hebben we dus voldoende daglicht nodig. In de winter moeten we daar iets meer ons best voor doen terwijl het in de zomer bijna vanzelf gaat. Doe er je voordeel mee, ook op een bewolkte dag!