BIOPHILIC DESIGN - Voorbij duurzaamheid
05 juni 2023 

BIOPHILIC DESIGN - Voorbij duurzaamheid

Vandaag wil ik het hebben over een superinteressant onderdeel binnen biophilic design, namelijk duurzaamheid. Ik weet, het is een beetje een containerbegrip aan het worden en door "slimme" marketeers kapotgeslagen. Maar de kernboodschap waar het voor mij om draait is het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen en het minimaliseren van onze impact op het milieu. En als je nog een stap verder wilt gaan (en dat willen we!) kun je zelfs dat wat je neemt weer teruggeven aan de natuur; regeneratief ontwerpen. Dan maak je echt impact!


ZINTUIGEN PRIKKELEN
Met biophilic design voegen we nog een extra dimensie toe aan duurzaamheid. Het is de kunst om de natuur terug te brengen in onze gebouwde omgeving en daarmee onze verbinding met de natuur te herstellen. Waar duurzaamheid zich vooral richt op de ecologische aspecten, zoals energie-efficiëntie en materiaalgebruik, gaat biophilic design verder en richt het zich ook op ons welzijn en onze gezondheid. Het draait om het creëren van ruimtes die onze zintuigen prikkelen en waarin we ons echt verbonden voelen met de natuurlijke wereld om ons heen.


SCHOONHEID VAN DE NATUUR
Een van de belangrijkste principes van biophilic design is het gebruik van natuurlijke elementen. Denk aan groene planten, natuurlijk licht, houten materialen en zelfs waterpartijen. Deze elementen zorgen niet alleen voor een visueel aantrekkelijke omgeving, maar hebben ook een positief effect op onze gemoedstoestand en productiviteit. Het is bewezen dat blootstelling aan de natuurlijke elementen stress vermindert en ons helpt om beter te concentreren. Dus waarom zouden we ons beperken tot een saaie, steriele omgeving als we ook kunnen genieten van de schoonheid van de natuur op de plekken waar we wonen en werken?


RUST EN ONTSPANNING
Maar biophilic design gaat niet alleen over wat we zien. Het draait ook om wat we voelen, horen en ruiken. Denk aan het geluid van stromend water, de geur van verse bloemen en de textuur van natuurlijke materialen. Door deze sensorische ervaringen te integreren, kunnen we een omgeving creëren die ons echt in contact brengt met de natuur en ons een gevoel van rust en ontspanning geeft.

Biophilic flexplekken Breda

MINI-ECOSYSTEEM
Een ander cool aspect van biophilic design is dat het niet alleen goed is voor onszelf, maar ook voor de planeet. Door de natuur in onze gebouwen te brengen, kunnen we de luchtkwaliteit verbeteren, de temperatuur reguleren en zelfs een thuis bieden aan kleine dieren en insecten. Het is als een mini-ecosysteem in je eigen huis of kantoor! Dus terwijl we genieten van de voordelen van biophilic design, helpen we ook mee aan het behoud van de natuurlijke wereld om ons heen.


GAMECHANGER
Dus laten we biophilic design niet alleen zien als een trend die voorbijgaat. Het is zoveel meer dan dat. Het is echt een gamechanger in de wereld van design en architectuur! Daarom ben ik bezig met het opzetten van een landelijk platform voor (interieur) architecten en ontwerpers waar we kennis kunnen opdoen en delen, elkaar kunnen ontmoeten, inspireren. Samen kunnen we biophilic design in Nederland meer bekendheid geven en interieurontwerp en architectuur voorzien van een diepere laag. Niet alleen een esthetische waarde maar ook van waarde voor de planeet. Wil jij onderdeel zijn van deze online community? Meld je dan hier vast aan zodat je als eerste de kans krijgt om lid te worden (met early bird korting!) zodra het platform online komt!


Over de schrijver
Al bijna 20 jaar ontwerp ik interieurs, vooral voor zakelijke klanten, onder de naam Studio Lime. Vanaf 2017 ben ik me gaan specialiseren in biophilic design omdat dit zo past bij wie ik ben; een natuurliefhebber met een drive om de aarde beter achter te laten voor onze kinderen. Dit helpt mij om nog betere, duurzame interieurs te ontwerpen. Plekken die rust uitstralen maar ook een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van de gebruikers. Waar mensen graag willen zijn!
Reactie plaatsen