BIOPHILIC DESIGN - VOOR ELK BUDGET
06 april 2023 

BIOPHILIC DESIGN - VOOR ELK BUDGET


Een aanname die veel mensen hebben is dat een biophilic ontwerp wel duur zal zijn. Maar is dat ook werkelijk zo? Natuurlijk zal het een flinke investering zijn als je een grote ruimte vol gaat zetten met heel veel levende planten. De aanschaf en het onderhoud kunnen flink in de papieren lopen. Je kunt echter ook denken aan een leaseconstructie waarbij je een een maandelijks bedrag betaald inclusief onderhoud.

Meer dan planten
En ik heb het al vaker verteld; een biophilic ontwerp is zoveel meer dan alleen planten. Sterker nog; je kunt een ruimte volledig biophilic inrichten zonder ook maar 1 plant te gebruiken. Dan moet je denken aan vormen & patronen uit de natuur bijvoorbeeld. En die kosten niks meer dan grafische of geometrische vormen of patronen. Zoals ook kleuren en materialen die op de natuur zijn geïnspireerd niet per se duurder zijn. En het gevoel dat een ruimte je geeft, zoals beschutting of veiligheid, is niet iets dat meer geld kost.

Het leuke is dat er voor elk budget wel biophilic oplossingen zijn. Stel dat geld geen rol speelt dan kun je denken aan waterpartijen (zoals op de foto bovenin van het vliegveld van Singapore), grote projecties op videowalls, enorme groenwanden of kinetische kunstelementen. Is het budget wat minder dan is het een optie om muren te bekleden met leemstuc dat ventileert en ademt, organisch gevormde meubels te gebruiken of panelen aan het plafond te hangen die de akoestiek verbeteren. Om maar wat voorbeelden te geven.

Behang geïnspireerd op de natuur, gebruikt bij Flow

Niks, nada, noppes
Wist je dat je zelfs zonder budget een heel eind komt? Ik heb een paar tips voor je die helemaal niets kosten:
- zet een screensaver van de natuur op je computer
- zorg dat je uitzicht hebt op buiten en/of op een plant als je achter je bureau zit
- het raam open zetten zodat er een briesje naar binnen kan komen die zorgt voor beweging
- je kunt op Spotify rustgevende natuurgeluiden afspelen naar jouw keuze (wind, beesten, de zee, regen etc)
- sprokkel dingen in de natuur zoals takken, dennenappels, (herfst)blaadjes ter decoratie
- zelf heb ik de Zwitscherbox op mijn toilet staan die bij een bezoek heerlijke vogelgeluiden afspeelt;
I love it!


Voor iedereen
Zo zie je dat er voor elk budget een biophilic toepassing is waardoor het voor iedereen haalbaar is om meer natuur in je leven te brengen en zo op een creatieve manier je welzijn te vergroten. Wil je meer weten over de theorie achter biophilic design, de 14 patronen en hoe je die toe kunt passen voor jezelf of voor je klanten? Ik heb een greenpaper geschreven die je hier kunt bestellen.

Over de schrijver
Al bijna 20 jaar ontwerp ik interieurs, vooral voor zakelijke klanten, onder de naam Studio Lime. Vanaf 2017 ben ik me gaan specialiseren in biophilic design omdat dit zo past bij wie ik ben; een natuurliefhebber met een drive om de aarde beter achter te laten voor onze kinderen. Dit helpt mij om nog betere, duurzame interieurs te ontwerpen. Plekken die rust uitstralen maar ook een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van de gebruikers. Waar mensen graag willen zijn!
Reactie plaatsen