BIOPHILIC DESIGN – IMPACT MAKEN
06 maart 2023 

BIOPHILIC DESIGN – IMPACT MAKEN

"As creators we're the gatekeepers of doing better"

Deze quote kwam ik vandaag tegen op de site van de duurzame textiel ontwerpers ByBorre en hij raakte mij. Dit is namelijk precies hoe ik er ook over denk. Wij als (interieur) ontwerpers hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het verduurzamen van onze vervuilende bedrijfstak (11 miljard kilo aan meubels wordt elk jaar alleen al in Europa weggegooid). En hoewel ik, in de Week van de Circulariteit, ondergedompeld ben in de meest gave initiatieven op dit gebied ben ik me er ook erg bewust van dat dit mijn ‘groene bubbel’ is.


Impact vergelijk van een simpele vakkenkast door Rick Porceleijn


Gerecycled

Te vaak spreek ik namelijk ook collega-interieurontwerpers of leveranciers die me glazig aankijken als ik over duurzaamheid begin. “Mijn klant vraagt daar niet om” hoor ik dan. Of bij leveranciers krijg je een verhaaltje over een 1 item in de hele collectie wat voor 20% uit gerecycled materiaal bestaat. Poef hé, 20%…echt?


Natuur-inclusief

En ik wil niet vervelend doen of mensen afzeiken want het is ook niet gemakkelijk. Maar geen enkele verandering is makkelijk. En de meeste mensen begrijpen inmiddels wel de noodzaak, maar waar begin je? Ik ben zelf ook maar gewoon gaan lopen op dat duurzame, natuur-inclusieve pad. En gaandeweg wordt je steeds wijzer. Door vragen te stellen, open te staan, samen te werken. En als je dan, als vanzelf, opdrachtgevers aan gaat trekken die kritisch zijn en je uitdagen, dan wordt het ook steeds leuker!

Impact maken

Het is inmiddels mijn missie geworden om interieurs te ontwerpen die duurzaam én sexy zijn. Met natuurlijke materialen, maar zonder geiten-wollen-sokken-sfeer. Omdat ik zo kan laten zien dat het wel kan, aan potentiële opdrachtgevers, maar ook steeds meer aan andere interieurontwerpers. Het is mijn droom om de principes van biophilic design (waar duurzaamheid een belangrijk onderdeel van is) ook aan andere ontwerpers te leren. Zodat we samen onze branche kunnen veranderen. Van een sterk vervuilende naar een gezonde, natuur geïnspireerde en duurzame interieurbranche.

Ben jij een (interieur) ontwerper en resoneert dit bij jou? Ga dan naar www.studiolime.nl en download het gratis e-book over biophilic design. Je staat dan meteen in mijn mailinglijst en ik hou je op de hoogte van alle ontwikkelingen die er aan staan te komen.

Want als er 1 ding is dat ik geleerd heb deze week dan is het wel dat de enige manier om de transitie te maken is samenwerking.

Let's do better together!   

(meer weten over biophilic design? Ga naar mijn website en download het gratis e-book)

Over de schrijver
Al bijna 20 jaar ontwerp ik interieurs, vooral voor zakelijke klanten, onder de naam Studio Lime. Vanaf 2017 ben ik me gaan specialiseren in biophilic design omdat dit zo past bij wie ik ben; een natuurliefhebber met een drive om de aarde beter achter te laten voor onze kinderen. Dit helpt mij om nog betere, duurzame interieurs te ontwerpen. Plekken die rust uitstralen maar ook een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van de gebruikers. Waar mensen graag willen zijn!
Reactie plaatsen