BIOPHILIC DESIGN  - NATUURLIJKE MATERIALEN
24 februari 2022 

BIOPHILIC DESIGN - NATUURLIJKE MATERIALEN

Ademhalen is een eerste levensbehoefte en doen we de hele dag. Maar wat adem je precies in en is dit wel zo gezond voor je? Wat we inademen in de buitenlucht hebben we niet direct invloed op. Waar je wel iets aan kunt doen is wat we inademen in onze gebouwde omgeving door natuurlijke materialen te gebruiken. Want juist daar brengen we 90% van onze tijd door.

Gezonde vloer

Wees je dus bewust van de materialen die je kiest in de omgeving waar je zoveel tijd doorbrengt. Hoe natuurlijker deze materialen zijn hoe beter het voor ons is. Voor elk product dat je toepast in een interieur is ook een gezonder alternatief beschikbaar. Bijvoorbeeld het zoveel gebruikte pvc. Door de weekmakers in polyvinylchloride (die naam alleen al...) komen er gevaarlijke stoffen vrij die wij inademen. Terwijl er prachtige alternatieven zijn zoals (bamboe) hout, marmoleum, maar ook vloeren die lijken op pvc maar geen weekmakers bevatten (IPC vloeren) of juist gemaakt zijn van een andere grondstof (Wineo vloeren).

Bij het ontwerp van het restaurant van Maas koffie hebben we bewust gekozen voor een vloer van Wineo, zonder weekmakers

Ademende muren

Ook voor muren zijn er materialen die juist positief bijdragen aan je gezondheid. Een van de meest eenvoudige is klei. Dit natuurlijke materiaal reguleert de temperatuur en de vochtigheid in een ruimte en zorgt zo dat de muren ademen door afgifte van waterdamp. Ook leem is ademend en bovendien niet brandbaar, antistatisch en schimmelwerend. En zelfs voor dat kleurtje op je muur kies je beter voor minerale verf dan de standaard latex van de bouwmarkt. Zonder vluchtige stoffen creëer je een gezonder binnenklimaat.Natuurlijk, het is zo logischWij hebben als mens duizenden jaren doorgebracht in een natuurlijke omgeving. Het is dus niet gek dat we ons daar zo goed bij voelen, dat zit in ons DNA. En hoewel we nu de meeste tijd doorbrengen in betonnen kolossen kunnen we er wel voor zorgen dat we zoveel mogelijk van die natuur naar binnen brengen. Door te kiezen voor natuurlijke materialen om ons mee te omringen. Dat is wat biophilic design doet, en dat voelt zo logisch en natuurlijk!


Biophilic design 3


Meer weten over biophilic design? Ga naar mijn website en download het gratis e-book!

Over de schrijver
Al bijna 20 jaar ontwerp ik interieurs, vooral voor zakelijke klanten, onder de naam Studio Lime. Vanaf 2017 ben ik me gaan specialiseren in biophilic design omdat dit zo past bij wie ik ben; een natuurliefhebber met een drive om de aarde beter achter te laten voor onze kinderen. Dit helpt mij om nog betere, duurzame interieurs te ontwerpen. Plekken die rust uitstralen maar ook een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van de gebruikers. Waar mensen graag willen zijn!
Reactie plaatsen