Column Misset Horeca
25 oktober 2021
TRAGE TRANSITIE BOVEN SNELLE SWITCH
Als je een nieuw bedrijf begint of heropent, is het gebruikelijk om tijdens de verbouwing de oude zaak dicht te gooien, de ramen af te plakken en na een aantal weken de nieuwe zaak te openen. Die lijkt dan in niks meer op de oude, want die zaak heeft het immers niet gered. Dit kan anders.
Met een beetje geluk is de oude inboedel verkocht, maar vaker belandt de totale inventaris op de stort, soms nog geen 4 jaar oud. ‘Dit gaan we anders doen’, dachten wij toen we in augustus het Eindhovense Usine kochten: een café-restaurant van 1400 vierkante meter inclusief alle meubels, waarvan sommige pas 3 jaar geleden zijn vernieuwd. We kwamen erachter dat veel mensen ook fijne, bijzondere, hartverwarmende herinneringen hebben aan het oude Usine. Dus wie zijn wij dan om dit af te wijzen? En te zeggen: ‘Dit was niet goed, weg ermee. Wat wij gaan doen is veel beter.’ Wij kiezen voor een trage transitie boven een snelle switch.
Transformatieproces
Mijn specialiteit als interieurontwerper is biophilic design; ontwerpen met de natuur als basis. In de natuur wordt alles hergebruikt, net zolang tot het vergaat. Wij kunnen veel leren van de natuur. We hoeven niet alles af te wijzen wat al even meegaat. Dit bracht ons op het idee om mensen mee te nemen in het proces van transformatie; van Usine naar Café Restaurant Eindhoven. Niet door ramen af te plakken maar door alles juist zichtbaar te maken. Sterker nog; door mensen deelgenoot te maken van het proces.
Niet af
Zo komt het dat half oktober in de Lichttoren in Eindhoven een café-restaurant opengaat dat er op het eerste gezicht niet heel anders uitziet dan het vroegere Usine. We gaan er vooralsnog alleen dingen aan toe voegen. Er komt een bakkerij, een (koffie)branderij en een brouwerij in. En we voegen een aantal biophilic designelementen toe, zoals materialen uit de natuur en veel levende planten (die symbool staan voor leven en groei). Maar dit is half oktober nog niet af.
Brouwketels
Het kan dus zomaar zijn dat je een kopje koffie geserveerd krijgt met het logo van Usine er nog op; eigenzinnig doorgestreept met daaronder Café Restaurant Eindhoven. De tafels die er niet meer perfect uitzien gaan we indekken met linnen-look tafelkleden en een stalen kastenwand wordt gevuld met een greenwall, ook goed voor de akoestiek. En als je dan aan je koffietje zit kun je ondertussen zien dat in het voormalige ‘Chambre d’Amis’ brouwketels worden gemonteerd. Dat is toch leuk om te zien? Waarom zou je dat wegstoppen?
Verantwoorde materialen
Natuurlijk hebben we een plan gemaakt hoe Café Restaurant Eindhoven er over 3-4 jaar uit moet komen te zien (minder industrieel, meer zachtheid) maar het is toch te leuk om telkens als je er komt weer iets te zien veranderen? Omdat meubels dan echt aan vervanging toe zijn, niet omdat we vinden dat het bij een nieuwe horecazaak zo hoort. En vanzelfsprekend kiezen we dan meubels en materialen uit die verantwoord gemaakt zijn, met aandacht voor het welzijn van mens en milieu. Want daar hebben wij als ontwerpers ook onze verantwoordelijkheid in te nemen.
Lianne Bongers is eigenaar van Studio Lime en oprichter van Biophilic Design Academy. Ze helpt bedrijven bij het ontwerpen van een interieur waar de gezondheid en het welzijn van de gebruiker voorop staan.