BIOPHILIC DESIGN - VAN WETENSCHAP NAAR MOVEMENT
08 mei 2023 

BIOPHILIC DESIGN - VAN WETENSCHAP NAAR MOVEMENT

De opmars van biophilic design

Ik heb echt het gevoel dat er iets aan het shiften is…maar dat kan ook mijn bubbel zijn   Toen ik ongeveer 6 jaar geleden voor het eerst in aanraking kwam met biophilic design door een lezing van Oliver Heath (UK) hoorde je hier in NL nog weinig over. Als ik er zelf over begon keken mensen mij glazig aan, ‘bio-wat- precies’…? Als ik er nu met mensen over praat, vooral in de ontwerpwereld, hoor ik vaak enige herkenning; ‘dat is met planten, toch?’. Nou, niet helemaal, maar het is een begin, een onderdeel.  (meer weten over biophilic design? Ga naar mijn website en download het gratis e-book)

Meer dan planten
Dat het vooral geassocieerd wordt met planten heeft 2 redenen. Ten eerste is dat het meest zichtbare in projecten en ook de meest makkelijke manier om de natuur naar binnen te halen. Dus logisch dat dit wordt herkend. Wat mensen vaak niet weten is dat je ook een biophilic interieur kunt ontwerpen zonder planten te gebruiken. De 2e reden is omdat het onderwerp op grote schaal wordt ‘gekaapt’ door plantenleveranciers. Begrijpelijk natuurlijk, die willen maximaal profiteren van de enorme populariteit die planten momenteel genieten. Nadeel is wel dat mensen nu een eenzijdig beeld krijgen van wat biophilic design is, namelijk veel meer dan planten alleen.

Het antwoord op actuele vraagstukken
Bovendien schuilt hierin het gevaar dat mensen het gaan zien als een trend. Als straks de populariteit van planten in huis en op werk afneemt zou ook de interesse in biophilic design af kunnen nemen. Terwijl dit zo ontzettend veel potentie heeft om juist de toekomst van ontwerpen te kunnen worden. Het appelleert aan zoveel uitdagingen waar we nu mee te maken hebben in deze tijd. Van gezondheid op de werkvloer, grondstoffen schaarste, duurzame interieurs, tot het aantrekken van personeel. Allemaal heel actuele vraagstukken waar biophilic design het antwoord op heeft!

Biophilic movement
Tijd dus om het grootser aan te pakken! Omdat ik er zelf van overtuigd ben dat biophilic design de toekomst is van interieurontwerpen. In mijn ideale wereld is er over 10 jaar geen enkele interieurontwerper meer in Nederland die niets weet over de 14 patronen van biophilic design. Niemand die van een interieuropleiding afkomt en niet tenminste de basisprincipes kent en die in meer of mindere mate toepast. En om dat te bewerkstelligen ben ik bezig met het creëren van een kennisplatform. Een leeromgeving en community waar we samen kennis kunnen opdoen en delen, discussiëren, inspireren, elkaar verder helpen. Zodat biophilic design in Nederland echt een movement wordt waar je bij wilt horen. Word jij hier enthousiast van? Meld je dan vast aan via deze link.

 


Tot slot nog dit;
Studio Lime is 1 van de 5 finalisten geworden in de European Biophilic Design Awards met het project CoffeeLab Breda. Van de 107 inzendingen uit 25 landen bij de beste 5 horen is best cool toch? De uiteindelijke winnaar is het project De Verwondering geworden van Orga Architect. Echt een geweldige biophilic basisschool, zoek maar op!

Over de schrijver
Al bijna 20 jaar ontwerp ik interieurs, vooral voor zakelijke klanten, onder de naam Studio Lime. Vanaf 2017 ben ik me gaan specialiseren in biophilic design omdat dit zo past bij wie ik ben; een natuurliefhebber met een drive om de aarde beter achter te laten voor onze kinderen. Dit helpt mij om nog betere, duurzame interieurs te ontwerpen. Plekken die rust uitstralen maar ook een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van de gebruikers. Waar mensen graag willen zijn!
Reactie plaatsen