BIOPHILIC DESIGN moet je voelen!
De Dutch Design Week 2023 zit er weer op. En wat heb ik ervan genoten om dit jaar zelf aanwezig te zijn als deelnemer met Biophilic Design Academy. Om mijn verhaal te kunnen delen met geïnteresseerde bezoekers en ze te laten ervaren wat een biophilic omgeving met je doet. Door de mooie samenwerking met Be-Max kantoorconcepten konden bezoekers van de Donna op Strijp-S een biophilic route lopen met qr-codes. Op deze manier leerden ze meer over de principes van biophilic design en konden ze meteen voelen wat dit met je doet. De meest gehoorde uitspraken waren; “wow, wat een rust” en “wat geweldig als je in zo’n omgeving mag werken”. En ja, dat is het ook echt!
Ik heb samen met collega Laura Vaessen een presentatie mogen geven over biophilic design en duurzaamheid tijdens DDW. Ook hier hebben we deelnemers laten voelen. Juist door andere zintuigen aan te spreken dan ons zicht ervaar je iets veel intenser, de ervaring blijft je langer bij. We vroegen deelnemers hun ogen te sluiten en door middel van aanraken, ruiken, proeven, horen een beeld te vormen van wat ze in hun handen kregen. Een veer, blaadje, schors, steen etc. Alles wat je voelt laat veel meer indruk achter en dat gegeven gebruiken we bij het ontwerpen van biophilic ruimtes.
Van het hoofd naar het hart, van weten naar voelen
En hoe verhoudt biophilic design zich dan tot duurzaamheid? Bij het ontwerpen van een biophilic interieur houd je rekening met de impact die het heeft op mens, dier en planeet. De hele gedachte achter deze ontwerpmethode is dat je mensen weer in verbinding brengt met de natuur. Zodat ze hun natuurlijke omgeving weer gaan waarderen, er zelfs van gaan houden. En het is wetenschappelijk vastgesteld dat de mens wil beschermen waar hij van houdt. Dus als we natuurbescherming van het hoofd naar het hart weten te brengen kunnen we echt het verschil maken. Van weten naar voelen.
En dat een duurzaam en biophilic interieur bepaald niet saai hoeft te zijn bewijst de “nieuwe” kantine van Gielissen wel. Tussen haakjes inderdaad want er zijn maar weinig nieuwe producten of materialen toegepast. En wat wel nieuw is werd gemaakt van biobased of hergebruikt materiaal. Lees hier het hele verhaal https://studiolime.nl/gielissen/
PS Ben jij (interieur)ontwerper, stylist of architect? Leer ook ontwerpen met de natuur en word lid van de Biophilic Design Academy. De introductie prijs voor een jaarlidmaatschap geldt nog tot het einde van 2023! https://studiolime.nl/lid-worden-platform/