GIELISSEN- BEDRIJFSKANTINE

GIELISSEN - INTERIORS - EXHIBITIONS - EVENTS  |    LOCATIE EINDHOVEN     |     OPPERVLAKTE 190 M2     |     IN UITVOERING

Plattegrond kantine GielissenPlattegrond kantine

Ontwerp duurzame kantine

In november vorig jaar (2022) werd ik gevraagd om langs te komen bij Gielissen; een interieurbouwer die wereldwijd actief is op het gebied van interieurs, tentoonstellingen en evenementen. Hun vestiging in Eindhoven was al een tijdje bezig met plannen voor een 'nieuwe' kantine. Tussen aanhalingstekens inderdaad want de wens was juist om die niet van nieuwe materialen te maken.


Oogsthal

Sterker nog, bij Gielissen beschikken ze over een eigen oogsthal. Een plek waar materialen en overgebleven spullen worden opgeslagen die vrij zijn gekomen van eerdere projecten en wachten op hergebruik. Hoe gaaf dat dit het uitgangspunt werd voor het ontwerpen van een 'nieuwe' kantine!

Ontwerp kantine Gielissen

hergebruikte treinbanken

Duurzaamheidsteam

Bij Gielissen zijn ze al een tijd bezig met een meer duurzame aanpak; in het bedrijf zelf en op het gebied van projecten en producten. Ze hebben zelfs een duurzaamheidsteam, dat onder leiding staat van een Green Officer met veel kennis en ervaring, dat ook betrokken was bij het kantine project. Samen zijn we gaan struinen in de oogsthal om te kijken voor materialen en producten die we als basis konden gebruiken voor het ontwerp van de kantine. De treinbanken hierboven bijvoorbeeld komen van een stand die ze ooit hebben gemaakt (maar door Covid nooit is ingezet). We hebben alleen de kleur aangepast om ze aan te laten sluiten bij de huisstijl kleuren van Gielissen. 

Keuken kantine Gielissen

Aanzicht van de keuken, gemaakt van gebruikt kistenhout

Vloer

De huidige kantine dateert uit begin jaren 80 (ook heel duurzaam...) dus dat er veel aan vernieuwing toe is mag duidelijk zijn. Te beginnen bij de vloer. We hebben gekozen voor een gezonde pvc vloer die geen weekmakers bevat en hoog scoort op duurzaamheid omdat de fabrikant de vloer terugneemt na einde levensduur. 


Materiaal

Alle tafels worden gemaakt van bestaande panelen die we gaan bekleden met Rezign veneer. Dit materiaal is gemaakt van oude textielvezels. Ook de zitting en rug van de voorgestelde stoelen zijn hiervan gemaakt. Deze zijn van Planq, een jong bedrijf dat alleen duurzame meubels maakt. 

Alle houtpanelen op de wanden komen uit de oogsthal en worden ingezet als lambrisering, om de ruimte sfeer te geven. Aan het plafond worden een aantal panelen uit het systeemplafond vervangen door mospanelen van plantenplafond.nl 

null
null


null

Verlichting

Om de bestaande lampen in het plafond te vervangen voor meer duurzame led hebben we gekozen voor de circulaire lampen van Fagerhults: Re:Think. Deze passen direct in het bestaande plafond.

Verder zijn er diverse lampen beschikbaar uit een eerder project die we prima hier kunnen hergebruiken. Ze komen in bundels van 5 á 6 lampen boven de serveer units te hangen.

Momenteel zijn ze bezig met de uitvoering van mijn ontwerp. En dat kunnen ze bij Gielissen prima zelf! Wel heel benieuwd naar het uiteindelijke eindresultaat van dit mooie project. Foto's volgen nog als het klaar is.

Ook toe aan een duurzaam interieur?