BIOPHILIC DESIGN - LEVERT GELD OP!

Okay, inmiddels begrijpt iedereen wel dat het goed voor ons is om tijd door te brengen in de natuur. En ik hoef ook niet meer uit te leggen dat we die natuur naar binnen kunnen halen om er ook in ons dagelijks werk profijt van te hebben. Maar een vraag die ik nog wel vaak krijg is; maar wat kost dat dan? Het korte antwoord? Biophilic design levert geld op!

Voor elk budget

Laat ik beginnen om te zeggen dat er voor elk budget biophilic oplossingen zijn. Zelfs als je helemaal niks te besteden hebt kun je je screensaver laden met een mooie natuurfoto, natuurgeluiden afspelen op de achtergrond of je bureau zo neerzetten dat je zicht hebt op buiten, om maar een paar voorbeelden te noemen.


"If pharmaceutical companies could put this effect in a pill, they would do so and make millions. But they can't. Nature can't be packaged or marketed"


- Tristan Gooley -


Personeelskosten

Maar het echte verdienmodel zit hem in het feit dat een biophilic ingerichte werkplek zorgt voor gezonde werknemers. Waar energiekosten (tot voor kort in ieder geval...) slechts een klein deel vormen van de totale kosten in een organisatie, drukken personeelskosten veel zwaarder op de begroting. Dus als je daar een paar procent op kunt besparen tikt dat veel meer aan. Als je ziekteverzuim al met 10% zou kunnen terugdringen dan heb je het over serieus veel geld.




Besparingen per sector

Het maakt niet uit in welke branche je werkzaam bent. Als er natuurlijke elementen gebruikt worden in de ruimte gaan mensen zich vanzelf beter voelen. En mensen die zich beter voelen presteren beter, zijn creatiever en hebben meer focus. En dat levert op z'n minst een grote besparing op.


Hospitality

Dè industrie die sowieso al zorgt voor onze ontspanning. Alleen door ruimtes biophilic in te richten valt er ook nog eens meer geld te verdienen. Gasten zijn namelijk bereid om 11-18% meer te betalen voor kamers met uitzicht op water. Ze blijven ook veel langer (36%) in biophilic hotellobby's. En het Opryland hotel in Nashville (overigens vreselijk lelijk ingericht maar wel met veel natuur) heeft een bezettingsgraad van 85% ten opzichte van het branche gemiddelde van 68%.


Flow foodbar


Onderwijs

Alleen al het optimaliseren van daglicht toetreding in scholen zorgt voor een verbeterde leersnelheid van 20-26% en testscores die 5-14% hoger liggen dan in scholen met weinig daglicht. Door natuurlijke ruimtes te ontwerpen kunnen kinderen (en ook leraren!) zich beter concentreren en hebben minder last van stress. Bovendien verminderen de symptomen van kinderen met AD(H)D, hoe fijn is dat?



Kantoren

In biophilic ingerichte kantoren verbetert het gevoel van welzijn (15%), stijgt de productiviteit (6%) en de creativiteit (15%). Het draagt positief bij aan het mentale welzijn van medewerkers en vermindert burn-out klachten doordat stresslevels dalen. In deze tijd van arbeidskrapte is het een belangrijke tool om talent aan te trekken en mensen aan je te binden. Door het toevoegen van natuurlijke elementen aan een kantooromgeving, of uitzicht op de natuur, kun je ziekteverzuim met maar liefst 15% terugdringen.


Wetenschap levert bewijs

Deze cijfers komen uit wetenschappelijke onderzoeken, gedaan door diverse universiteiten wereldwijd, en zijn gebundeld door het New Yorkse onderzoeksbureau Terrapin Bright Green. Zij hebben ook een paper gepubliceerd over de financiële voordelen van biophilic design: The economics of biophilia.

Bronnen: "Creating positive spaces using biophilic design" - Interface en Terrapin Bright Green

Meer weten over biophilic design? Ga naar mijn website en download het gratis e-book!