GIELISSEN- BEDRIJFSKANTINE

GIELISSEN - INTERIORS - EXHIBITIONS - EVENTS  |    LOCATIE EINDHOVEN     |     OPPERVLAKTE 190 M2     |     OPGELEVERD OKTOBER 2023

Plattegrond kantine GielissenPlattegrond kantine

Ontwerp duurzame kantine

In november vorig jaar (2022) werd ik gevraagd om langs te komen bij Gielissen; een interieurbouwer die wereldwijd actief is op het gebied van interieurs, tentoonstellingen en evenementen. Hun vestiging in Eindhoven was al een tijdje bezig met plannen voor een 'nieuwe' kantine. Tussen aanhalingstekens inderdaad want de wens was juist om die niet van nieuwe materialen te maken.


Oogsthal

Sterker nog, bij Gielissen beschikken ze over een eigen oogsthal. Een plek waar materialen en overgebleven spullen worden opgeslagen die vrij zijn gekomen van eerdere projecten en wachten op hergebruik. Hoe gaaf dat dit het uitgangspunt werd voor het ontwerpen van een 'nieuwe' kantine!

null

hergebruikte treinbanken gespoten in de huisstijl kleuren en bekleed met stof van Keymer

Duurzaamheidsteam

Bij Gielissen zijn ze al een tijd bezig met een meer duurzame aanpak; in het bedrijf zelf en op het gebied van projecten en producten. Ze hebben zelfs een eigen duurzaamheidsteam onder leiding van een Green Officer. Met hun kennis en ervaring waren ze ook betrokken bij het kantine project. Samen zijn we gaan struinen in de oogsthal om te kijken naar materialen en producten die we als basis konden gebruiken voor het ontwerp van de kantine. De treinbanken hierboven bijvoorbeeld komen van een stand die ze ooit hebben gemaakt (maar door Covid nooit is ingezet). We hebben alleen de kleur aangepast om ze aan te laten sluiten bij de huisstijl kleuren van Gielissen. 

null

Aanzicht van de keuken, gemaakt van gebruikt kistenhout

Vloer

De huidige kantine was aan vernieuwing toe. Te beginnen bij de vloer. We hebben gekozen voor een gezonde pvc vloer, met een beton uitstraling, die geen weekmakers bevat en hoog scoort op duurzaamheid omdat de fabrikant de vloer terugneemt aan het einde van de levensduur en deze weer verwerkt tot een nieuw product. 


Materiaal

Alle tafels zijn gemaakt van bestaande panelen die opnieuw zijn bekleed met Rezign fineer. Dit materiaal is gemaakt van oude textielvezels. Ook de zitting en rug van de voorgestelde stoelen zijn hiervan gemaakt. Deze zijn van Planq, een jong bedrijf dat alleen duurzame meubels maakt. 

Alle houtpanelen op de wanden komen uit de oogsthal en zijn ingezet als lambrisering, om de ruimte de warmte van hout mee te geven. De uitgifte units zijn gemaakt van Unilin panels.

null
null

null

Duurzame vloer, lampen uit een eerder project, kussen gemaakt van oude zeildoeken


null


Verlichting

Om de bestaande lampen in het plafond te vervangen voor meer duurzame led hebben we gekozen voor de circulaire lampen van Fagerhults: Re:Think. Deze passen direct in het bestaande plafond.

Verder zijn er diverse lampen beschikbaar uit een eerder project die we prima hier kunnen hergebruiken. Ze hangen in bundels van 5 á 6 lampen boven de serveer units en boven de tafels. 


null

Stoelen Ubu & Rebel van Planq, gemaakt van oude textielvezels uit het leger 

null

null

null

Pantry unit uit eerder project, waarvan de kleur is aangepast. Tevens geschikt gemaakt voor gescheiden afvalverwerking

null

Het plantenrek in het midden komt uit een ander project en is groen gespoten

Ook toe aan een duurzaam interieur?