NATUURHUISJE - BREDA

KLANT NATUURHUISJE    |    LOCATIE BREDA     |     OPPERVLAKTE 385 M2     |     OPGELEVERD MEI 2022

null


Huisjes in de natuur

Hoe bijzonder is het als je opdrachtgever dezelfde missie heeft als jijzelf? Mensen laten connecten met de natuur is wat Natuurhuisje drijft. Ze brengen vraag en aanbod bij elkaar met huisjes die op de mooiste plekken in de natuur staan. In Nederland en in Europa. En dit gaat goed. Zo goed dat ze toe waren aan een flink groter kantoor in Breda. En zo kwamen ze bij Studio Lime terecht; voor een duurzame kantoor inrichting.

Duurzame kantoor inrichting

Omdat ik het op dat moment ontzettend druk had heb ik Laura Vaessen van Moodo gevraagd om dit project samen met mij aan te vliegen. De vraag vanuit Natuurhuisje was of we een kantoorontwerp konden maken waarbij natuur en techniek elkaar ontmoeten. Waar een speelse sfeer hangt, die past bij hun jonge medewerkers. Én een duurzame insteek was ook een belangrijke voorwaarde; eentje waar we ons helemaal bij thuis voelden. Gaandeweg het ontwerpproces hebben we elkaar in dat streven zelfs steeds meer uitgedaagd. Tot het punt dat we eigenlijk samen besloten dat er geen, of in elk geval zo min mogelijk, nieuwe spullen aangekocht mochten worden. En dat werd een bijzonder en leerzaam traject!

null

Zelfs een aantal van de planten is 2e hands


null

De houten puien komen uit een gesloopt kantoor

Bouwmaterialen oogsten

In ons schetsontwerp hebben we een indeling gemaakt waarbij een aantal ruimtes afgesloten moesten worden met een pui ertussen. We zijn toen gaan onderzoeken of we dit konden realiseren door middel van mining. Dus het oogsten van bestaande bouwmaterialen uit slooppanden. We hebben hiervoor het bedrijf Spaces4you gevraagd om voor ons op zoek te gaan naar circulaire, houten puien en dat is gelukt. Ze hebben de puien ter plekke op maat gemaakt en het eindresultaat is prachtig, en zo passend bij de rest!

null

Biophilic design…natuurlijk!


Met een opdrachtgever die dezelfde visie heeft op ondernemen (duurzaam en met liefde voor de natuur) kan het bijna niet anders dan dat ze onze biophilic design methode meteen omarmden. Een aantal van de natuurlijke elementen die we hebben toegepast zijn:

 • veel gebruik van (FSC) hout en kurk (natuurlijk en akoestisch)
 • natuurlijk kleurgebruik
 • biobased verf van Copperant
 • akoestische schermen
 • hergebruikt tapijt en meubels
 • lampen van kurk, karton en papierpulp
 • moestuin voor eigen kweek
 • moswanden en mos plafondplaten
 • veel geïntegreerd groen
 • plaatselijk hout hergebruikt in salontafels
 • alle meubels en materialen zijn lokaal, voor een zo klein mogelijke footprint

Het hout van de schommels komt van bredasebomen.nl 


null


null


Bijzondere interieur items

De vloerbedekking die je in de foto’s ziet is door ons speciaal voor dit project samengesteld. Een deel komt van Sparo, de duurzame tapijtspecialist. En een ander deel, de losse vloerkleden, komen van Studio Wae. Zij werken samen met Interface en Tarkett (sowieso koplopers op het gebied van duurzaamheid) om van hun oude tapijten weer nieuwe samenstellingen te maken. Zo hoeven er dus geen grondstoffen gewonnen te worden.

Voor de salontafels en schommels werkten we samen met Bredase Bomen. Een bedrijf dat een nieuwe bestemming geeft aan bomen die gekapt moeten worden door de gemeente Breda. Op het hout komt te staan wat voor soort boom het is, hoe oud hij is geworden en waar hij heeft gestaan.

Zo mooi om te ontdekken hoe ver je komt als je je mindset veranderd van ‘een groter kantoor = nieuwe spullen, naar ‘alles is er al, we moeten het alleen zoeken’. Want dat het een zoektocht is geweest dat is een feit. Maar wel een hele leuke en bevredigende zoektocht die geresulteerd heeft in een fantastisch “nieuw” interieur van het kantoor van Natuurhuisje.

null

Biobased materialen


Voor de grote tafel in de vergaderruimte hebben we een blad laten maken van Organoids. Zij maken 100% duurzame oppervlaktes van natuurlijke materialen zoals hooi, lavendel, rozenblaadjes, koffie. En vaak zijn die materialen zichtbaar en zelfs ruikbaar aanwezig.

We hebben de 2 houten fauteuils voor de zithoek gevonden bij Uit de Buurtfabriek, een werkplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij werken samen met ervaren designers die de meubels ontwerpen, en het team van Uit de Buurtfabriek zorgt dat ze vakkundig gemaakt worden. Meubels met een meerwaarde dus!

De meeste kantoormeubels hebben we gevonden via Albeka, een bedrijf dat gespecialiseerd is in gebruikte meubels en een flink aanbod heeft. We hebben er zelfs een paar “2e hands” planten gescoord die er niet heel gezellig bijstonden. Maar na een beetje aandacht en liefde nu weer een prachtig tweede leven hebben bij Natuurhuisje!

null

null


Alles is er al!

Zo mooi om te ontdekken hoe ver je komt als je je mindset veranderd van ‘een groter kantoor = nieuwe spullen, naar ‘alles is er al, we moeten het alleen zoeken’. Want dat het een zoektocht is geweest dat is een feit. Maar wel een hele leuke en bevredigende zoektocht die geresulteerd heeft in een fantastisch “nieuw” interieur van het kantoor van Natuurhuisje.

Klaar voor een duurzaam kantoor interieur?