Biophilic design

Biophilia is ons aangeboren verlangen en behoefte om in contact te zijn met de natuur

Wat is dat nou precies; biophilic design?


Ehm….is dat niet iets met planten?

Ja, het gaat zeker over het toepassen van planten in interieurs en op gebouwen. Maar het gaat vooral over gezondheid. Hoe kun je interieurs ontwerpen waar het welzijn van de gebruiker centraal staat? Goed toegepast is biophilic design de sleutel naar een gezonde woon,- of werkomgeving. Het komt neer op het integreren van de natuur in architectuur en interieurontwerpen op de volgende 3 manieren; 


1. direct contact met de natuur
2. indirect contact met de natuur
3. hoe de mens zich verhoudt tot de ruimte


En deze categorieën omvatten de '14 principes van biophilic design' omschreven door onderzoeksburo Terrapin Bright Green.

De natuur is goed voor onze fysieke en mentale gezondheid

Ben jij interieurontwerper of architect en wil je meer leren over biophilic design? Word dan nu lid van ons platform Biophilic Design Academy!

null

Biophilic vliegveld in Singapore

Waarom biophilic design?


Het doel van biophilic interieurs en gebouwen is het herstellen van de band die wij als mens hebben met de natuur, waardoor we ons beter gaan voelen. Die connectie zijn we in de loop der tijd steeds meer kwijt geraakt doordat we in verstedelijkte, veelal betonnen omgevingen zijn gaan wonen en er meer technologie ons leven is binnengekomen. Terwijl de natuur een enorm herstellend vermogen heeft, waar wij als (gestreste) mens juist zo wel bij varen. Nu meer dan ooit!

Voordelen van biophilic design

null

CoffeeLab Eindhoven CS

Door het toepassen van verschillende design elementen die je ook ziet in de natuur kun je veel problemen voorkomen. Een gezond binnenklimaat is bijvoorbeeld één van deze elementen. Maar ook natuurlijk licht, een fijne akoestiek en goede materialen zijn belangrijk. 


De direct merkbare voordelen voor gebruikers van biophilic ingerichte ruimtes zijn;

  • minder stress
  • verbeterde stemming, cognitieve functies en gezondheid
  • een toename van energie, productiviteit, creativiteit en een gevoel van veiligheid
  • een verbeterde kwaliteit van leven

Deze voordelen zijn aangetoond in diverse wetenschappelijke studies en er zijn verschillende case studies die de positieve effecten overduidelijk laten zien. En eigenlijk zijn deze studies de bevestiging van wat we intuïtief wel aanvoelen; de natuur is goed voor onze fysieke en mentale gezondheid!  

Hoger doel

Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen weer te (her)connecten met de natuur. Om ze te laten ervaren hoe positief dit werkt op hun stress level en hoe fijn ze zich hierbij voelen.


Voor henzelf, maar ook voor het grotere geheel.

Immers, als mensen weer in verbinding staan met de natuur, en daardoor met zichzelf, zullen ze vanzelf beter voor de natuur om zich heen gaan zorgen. En dat is wat de wereld nodig heeft!null

"Knowing that you love the earth changes you,
activates you to defend and protect and celebrate.
But when you feel that the earth loves you in return,
that feeling transforms the relationship from a one-way street to a sacred bond."

Robin Wall Kimmerer

Biophilic design levert geld op!


Voor bedrijven kan biophilic design leiden tot verbeterde productiviteit, creativiteit en tevredenheid bij werknemers. Bovendien zorgt het voor een meer duurzame en milieuvriendelijke werkomgeving, wat bijdraagt aan een beter imago en een grotere aantrekkingskracht op klanten en werknemers. Lees meer over de financiële voordelen in dit blog.


null

Biophilic Design Academy (BDA)

Heb jij affiniteit met de natuur?
Ben jij interieurontwerper, stylist of architect en wil je meer weten over biophilic design en hoe je dit toe kunt passen in jouw eigen projecten? Wij hebben een online community ontwikkeld waar je alles kunt vinden op het gebied van ontwerpen met de natuur. Dit platform heet Biophilic Design Academy en is 1 oktober 2023 officieel gelanceerd en inmiddels zijn we al met 60 leden.

Samen bouwen aan een betere wereld
Het is een levendige online omgeving waar biophilic liefhebbers, experts, geïnteresseerden, kenners en nieuwsgierigen elkaar kunnen inspireren, kennis opdoen en delen, elkaar kunnen helpen en ontmoeten (online en op life events). Met als doel om biophilic design in Nederland meer bekendheid te geven bij opdrachtgevers. Zo kunnen we samen bouwen aan een betere wereld voor mens, dier en planeet.

Wordt jij hier enthousiast van?

Word onderdeel van deze biophilic movement in Nederland en kies voor een jaarlidmaatschap van BDA. 

Bouw jij mee aan een betere wereld?