48 uur in Berlijn, een inspiratietrip
11 mei 2015 

48 uur in Berlijn, een inspiratietrip


Fietsen in Berlijn!

Hoeveel kun je zien van een wereldstad in zo'n korte tijd, met in je kielzog 2 pubers van 12? Nou best veel. Zeker als je gaat fietsen en je bent een beetje voorbereid. Het waren 2 volle dagen in Berlijn maar het voelde als een week! StudioLime.Berlin

HOTEL
Het begint al bij het kiezen van een bijzonder hotel in een wijk waar veel te zien is. Wij kozen voor het Michelberger Hotel in Friedrichshain, op de grens met Kreuzberg. Beide wijken hebben veel te bieden en veelal op loopafstand.  
Urinoir

De beste hamburgers bijvoorbeeld, die eet je bij Burgermeister, op straat onder de metro, in een oud urinoir (slik). Ja echt, ze hangen hier met de benen buiten en dat is de beste reclame! Ik ben persoonlijk geen fan van de 'over-de-top' interieurs van Karim Rashid maar als je dan toch in de buurt bent...hij heeft het Nhow Hotel aan de Spree ingericht en dan moet je als ontwerper tenminste aan de bar even een drankje doen! Voor meer spectaculaire foto's en uitleg kijk je op Designboom. Wel heel tof is het exterieur van het Nhow Hotel!

StudioLime.Berlin


StudioLime.Berlin 

De volgende ochtend op de fiets naar Aunt Benny, een bijzonder mooi koffiezaakje waar we genoten hebben van het interieur, het ontbijt en de heerlijke koffie, in willekeurige volgorde. 

StudioLime.Berlin

RAW

Wat ik zo bijzonder vind aan Berlijn is de rauwheid van de stad. Het is niet gemaakt met geld, het is ontstaan vanuit creativiteit. Zo vind je overal oude industriële gebiedjes waar mensen gewoon samen dingen zijn gaan doen. Een soort vrijstaat in een nog onontwikkeld gebied. Berlin.StudioLime Berlin.StudioLimeBerlin.StudioLime

RAW

Een mooi voorbeeld hiervan is de RAW-tempel in Friedrichshain. Een walhalla als je van street-art houd en een heerlijk gebied om doorheen te struinen want je ontdekt steeds iets nieuws. Een skatebaan bijvoorbeeld of een klimwand tegen een oude toren aan gemaakt. Zelfs een zwembad dat niet zou misstaan in een mondaine badplaats vind je hier gewoon midden in de stadse drukte!


Berlin.StudioLime Berlin.StudioLime

Berlin.StudioLime SAMSUNG CSC

Markthal

Vandaar uit zijn we gaan fietsen naar de Neun markt in Kreuzberg, een overdekte markthal zoals je die ook in Nederland nu veel ziet met verse, veelal biologische producten rechtsreeks van de boer. Berlin.StudioLimeBerlin.StudioLimeBerlin.StudioLimeBerlin.StudioLime Hup, een hapje en een drankje en door...om de hoek zit namelijk een conceptstore genaamd Voo die we even uit willen checken. Aan een hofje gelegen, in een fraai pand zit deze kledingzaak annex schoenenwinkel annex koffietentje die zeer de moeite van het bezoeken waard is. Berlin.StudioLime StudioLime.Berlin

High-lights

Daarna nog langs enkele Berlijnse bezienswaardigheden gefietst zoals Checkpoint Charlie, Potsdammer Platz, Berliner Dom, de tentoonstelling over nazi Duitsland die gemaakt is op de ruïnes van het oude Gestapo gebouw, geluncht bij de Hackescher Markt en langs de hele East Side Gallery gefietst, de restanten van de muur met alle graffiti's erop.

StudioLime.Berlin

Badeschiff

Aan het einde van de middag terug naar Kreuzberg waar onze jongens graag naar het Badeschiff wilden. Een drijvend zwembad in de rivier de Spree waar natuurlijk even gezwommen moest worden ook al was het tegen die tijd maar 15 graden en leverde het behalve veel lol ook blauwe lippen op. Dit is ook weer zo'n inspirerende plek, genaamd Arena Berlin, waar van alles ontwikkeld is in oude fabrieksgebouwen. Het bekende restaurant White Trash (met tattoo-shop!) zit tegenwoordig op deze plek (voorheen in een oud Chinees restaurant in de stad) en hier heb ik in de avond mijn eerste octopus-burger gegeten, ja ja inderdaad met die tentakels...hmmm!

StudioLime.Berlin StudioLime.Berlin

Mooie interieurs

De volgende ochtend uit gechecked en met de auto naar een leuk koffiezaakje genaamd Silo, waar we van een fantastisch ontbijt hebben genoten. Ook hier weer veel aandacht voor de inrichting. StudioLime.BerlinSAMSUNG CSCStudioLime.Berlin De rest van deze middag hebben we rondgehangen in het technologie museum. Als laatste uitsmijter wilden we nog het 25 hours Bikini Hotel bezoeken op de Kurfürstendamm om een borrel drinken in de Monkey bar aldaar. We waren echter zo onder de indruk dat we zijn gebleven en spontaan besloten om in het Neni restaurant op de 10e verdieping nog uitgebreid te dineren alvorens naar huis terug te rijden. Wat een toplocatie is dat!

StudioLime.Berlin StudioLime.Berlin

StudioLime.Berlin StudioLime.Berlin

Monkey bar

Het uitzicht op het overweldigende groen van de Tiergarten (op de apen inderdaad) beleef je het best vanaf de houten 'tribune' van de Monkey bar. Wil je liever uitzicht op de stad (de Gedächtniskirche kun je bijna aanraken) dan kies je voor het groene terras aan de andere kant. Onderwijl genietend van de tunes van de DJ, die een hele bijzondere plek heeft, omgeven door vinyl. StudioLime.BerlinStudioLime.Berlin

Neni restaurant

Dit restaurant wordt gerund door een, van oorsprong, Israëlische dame en de keuken is een mozaïek van Perzische, Russische, Arabische, Marokkaanse, Turkse, Spaanse, Duitse en Oostenrijkse invloeden en het idee is dat je kleine hapjes deelt en beleefd met elkaar. Ideaal dus ook met kinderen. Wij hebben enorm genoten van het eten maar ook van het waanzinnig mooie interieur. Vooral de kas in het midden (hier komt ook het idee vandaan voor de hangende plantenbakken in CoffeeLab) en het aanzicht van de bar/keuken is fantastisch! Sowieso de hele beleving van licht, ruimte en kleur zijn helemaal mijn ding. Kijk ook even op de site van het hotel zelf want daar staan nog veeeel meer en mooiere foto's, ook van de kamers en de lounge! StudioLime.Berlin StudioLime.Berlin

Zaha Hadid

En dan te bedenken dat onze roadtrip eigenlijk al begon in Wolfsburg omdat we een bezoek hebben gebracht aan Phaeno, het technologie museum dat gevestigd is in een gebouw ontworpen door Zaha Hadid. Zeer indrukwekkend pand en dito museum en een perfecte stop op weg naar nog meer moois! Kijk hier voor nog meer foto's.

StudioLime.Berlin


Berlin, wir sehen uns wieder!

Over de schrijver
Al bijna 20 jaar ontwerp ik interieurs, vooral voor zakelijke klanten, onder de naam Studio Lime. Vanaf 2017 ben ik me gaan specialiseren in biophilic design omdat dit zo past bij wie ik ben; een natuurliefhebber met een drive om de aarde beter achter te laten voor onze kinderen. Dit helpt mij om nog betere, duurzame interieurs te ontwerpen. Plekken die rust uitstralen maar ook een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van de gebruikers. Waar mensen graag willen zijn!
Reactie plaatsen